Daimler neemt extra maatregelen om verbod dieselmotor te voorkomen

Mercedes-Benz moederbedrijf Daimler AG treft extra servicemaatregelen om de NOx-uitstoot van nog eens een miljoen Euro5 en Euro6 motoren in Duitsland te beperken. In totaal gaat Daimler nu vier miljoen auto’s aanpassen.

De extra maatregel volgt op het nieuws dat sinds maart van dit jaar bij drie miljoen Mercedessen aanpassingen gedaan worden om de NOx-uitstoot te verminderen.

Dieselmotor verbeteren, niet verbieden

Daimler initieert de maatregelen na een topoverleg tussen overheidsofficials en vertegenwoordigers uit de autobranche. Daimler blijft overtuigd dat de dieselmotor nog aanzienlijk geoptimaliseerd kan worden en focust zich op het voorkomen van een verbod op de zelfontbrander.

Daimler baas Dieter Zetsche: “We willen de luchtkwaliteit snel en op effectieve wijze verbeteren, zonder onze klanten te benadelen door rijverboden.”

Het pakket aan maatregelen bestaat uit vier belangrijke onderdelen (bron persbericht Daimler):

1. Vrijwillige servicemaatregel voor meer dan drie miljoen auto’s in Europa

Om de emissieprestaties van EU5 en EU6 auto’s in Europa effectief te verbeteren, besloot het concern twee weken geleden al om de lopende servicemaatregel verder uit te breiden. Als gevolg daarvan zullen de NOx-emissies van meer dan drie miljoen Mercedes-Benz-voertuigen onder normale rijomstandigheden met gemiddeld 25 tot 30 procent afnemen. Ongeveer één miljoen van die auto’s rijdt in Duitsland rond. Voor deze maatregelen maken de engineers onder andere gebruik van recente vindingen bij de ontwikkeling van de nieuwe dieselmotorenfamilie van Mercedes-Benz en van praktijkervaringen. Het concern investeert ongeveer 220 miljoen euro. Deze servicemaatregel heeft voor klanten geen kosten tot gevolg.



Sinds maart 2017 biedt Mercedes-Benz klanten een verbetering in het NOx-emissiegedrag voor een motorvariant in modellen in de compacte klasse. Zo’n 45 procent van deze auto’s voldoet nu aan deze standaard. Tevens heeft het concern in lijn hiermee een vrijwillige servicemaatregel geïnitieerd voor V-Klasse-klanten, waaraan tot dusver ongeveer 75 procent in Duitsland gehoor heeft gegeven.

2. Milieubonus voor EU4-auto’s in Duitsland

Met als doel het rijdende wagenpark op effectieve wijze te verjongen, biedt het concern eigenaren van EU4-auto’s in Duitsland, afhankelijk van het model, een milieubonus van vier cijfers, indien zij er voor kiezen later dit jaar een nieuwe Mercedes-Benz te kopen.

3. Bijdrage aan mobiliteitsfonds

In lijn met zijn marktaandeel gaat Daimler AG participeren in het mobiliteitsfonds dat door de overheid en industrie in Berlijn is gelanceerd. Dit fonds is hoofdzakelijk bedoeld om maatregelen te financieren die bijdragen aan een verbeterde verkeersdoorstroming in binnenstedelijke gebieden.

4. Snellere marktintroductie RDE-conforme auto’s

Daimler zet druk op de introductie van auto’s die voldoen aan de strengere emissievereisten volgens de RDE-regelgeving. Dat de dieselmotor ook aan strenge, toekomstige EU emissiestandaarden kan voldoen, is reeds door Mercedes-Benz bewezen met een compleet nieuwe generatie dieselmotoren.

Daimler heeft drie miljard euro in de ontwikkeling van een nieuwe generatie -naar eigen zeggen geavanceerde motoren waaronder de OM 654 viercilinder en OM 656 zescilinder dieselmotoren- geïnvesteerd.

Geef een reactie